Zadbaj o ekspres, aby zawsze był gotowy do przygotowania
Twojej ulubionej kawy!!!

Ekspres do kawy, podobnie jak inne urządzenia wymaga nieustannej konserwacji i pielęgnacji.

Dobrze zadbany sprzęt służy dłużej i rzadziej się psuje, a odpowiednio wyczyszczony parzy lepszą kawę.
Aby zapewnić doskonałą jakość robionej kawy, należy regularnie odkamieniać ekspres oraz czyścić go
zgodnie z zaleceniami producenta wyłącznie środkami przeznaczonymi do tego typu urządzeń.

  1. Czyszczenie obwodów mleka i końcówek- codzienny zabieg
  2. Opróżnianie tacki oraz pojemnika na fusy- codzienny zabieg
  3. MYCIE BLOKU ZAPARZAJĄCEGO- raz w tygodniu
  4. Odtłuszczanie bloku zaparzającego oraz odtłuszczanie obwodów mleka- raz w miesiącu
  5. Odkamienianie układu ekspresu- co 90 dni


CO DZIEJE SIĘ Z TWOIM EKSPRESEM, JEŚLI NIE KONSERWUJESZ GO REGULARNIE?

  • Gorzka kawa- złe ustawienie mielenia, np. zbyt długie
  • Krema jest brązowa, na brzegach biała, szybko znika- użyłeś przepalonej kawy
  • Krema biała, w środku "bąbelki"- zbyt niska temperatura parzenia lub źle zmielona kawa
  • Krema z "oczkiem" w środku- za wysoka temperatura parzenia
  • Brak kremy- woda jest zimna lub zakamieniony ekspres
  • Woda w zbiorniku na fusy- należy wymienić uszczelki zaparzacza
  • Fusy w zbiorniku- zużyte żarna w młynku